Chirurgia dentară

Chirugia este o specialitate dificilă în general în medicină, nu doar în stomatologie. Dincolo de scoaterea măselelor, cu care toți pacienții se confruntă mai devreme sau mai târziu, există multe alte tipuri de intervenții chirurgicale, mai mult sau mai puțin banale: inserția implantului dentar, rezecția apicală (incizie la nivelul gingiei pentru curățarea unei infecții), remodelarea gingivală, reconstrucția osoasă și sinus lift (în mod special în cazul implanturilor, dar nu numai), chiuretajul gingival și subgingival (proceduri necesare în tratarea bolii parodontale) ș.a.

Chirurgia orală înseamnă, practic, tratamentul chirurgical pentru părțile moi cervico-faciale, oasele craniului visceral, glandele salivare, articulația temporomandibulară, afecțiunile parodontale, diverse alte malformații și probleme din zona cranio-facială.

Operațiile pot fi mai ușoare sau mai complexe, unele dintre ele pot fi făcute într-un cabinet obișnuit de stomatologie, altele presupun spitalizare și se pot face doar în clinici și spitale dotate corespunzător.

Cele mai multe proceduri chirurgicale (în afara extracțiilor obișnuite) ce pot fi făcute în cabinetul stomatologic sunt asociate cu implanturile dentare și boala parodontală. Alte proceduri mai des întâlnite sunt asociate cu apariția de chisturi, granuloame, abcese. Înaintea oricărei proceduri de chirurgie vorbește deschis cu medicul dentist și cere detalii referitoare la procedurile care urmează să fie făcute. Cel mai probabil ți se va cere să faci seturi complete de analize, întrucât, așa cum se întâmplă și în chirurgia generală, pot fi contraindicații pentru diverse operații.

Dacă în cazul implanturilor procedurile au devenit unele de rutină, iar tehnologia avansată ne ajută destul de mult, în cazurile de boală parodontală, de pildă, lucrurile sunt ceva mai complicate. 

Prin urmare, mai bine previi. Vizita la dentist de 2 ori pe an te poate scuti de multe neplăceri, de la rezolvarea micilor probleme care în timp pot duce la extracție până la diagnosticarea incipientă a unei eventuale boli parodontale, care nu e deloc foarte rară. Am mai spus-o și o repet: conform statisticilor, până la vârsta de 35-44 ani jumătate dintre oameni dau semne de boală parodontală moderată și alți 20% ajung în cabinetele stomatologice cu boală parodontală severă. Să amâni o zi nu e o tragedie, să amâni un an și încă unul te poate costa sănătatea dinților tăi.