ESTETICĂ & RECONSTRUCȚIE DENTARĂ

E important să ne simțim bine, să zâmbim cu „toată gura”. E important să ne și placă atunci ne uităm în oglindă. Starea în care se prezintă dantura noastră ridică sau coboară destul de mult încrederea în noi și influențează într-o oarecare măsură felul în care suntem priviți de către ceilalți. Dacă dinții ne sunt albi și frumoși, atunci zâmbim mai des, avem o atitudine pozitivă, suntem mai relaxați. De aceea aspectul danturii trebuie să fie o preocupare la fel de mare cum este cea pentru sănătatea generală. Dincolo de aspect, însă, dinții trebuie să fie sănătoși. Procedurile de estetică dentară se adresează, în general, întregii danturi și se fac doar dacă există condiții favorabile pentru ele și nu există probleme nerezolvate. Oricât de mult ne-am dori să facem o serie de proceduri, ele nu sunt indicate oricui și în orice context. Toate intervențiile stomatologice se „negociază” cu medicul dentist în urma unui consult riguros. Medicul decide, în ultimă instanță, ce e bine sau nu pentru situația concretă în care se află pacientul.

Când e indicat să intervenim?

Reconstrucția zâmbetului apare ca necesitate atunci când pacientul prezintă traumatisme dentare, dizarmonie facială, dinți cu o textură neomogenă, dinți lipsă, sparți sau ciobiți ori strâmbi, probleme de ocluzie (mușcătură viciată), diastemă sau tremă inestetică (spaţiul apărut în urma distanţării dinţilor, localizat între incisivii centrali se numește diastemă, localizat între oricare alţi dinţi din cavitatea bucală poartă numele de tremă), gingia se vede exagerat de mult când zâmbește, culoarea dinților este inestetică (prezența petele, lipsa de strălucire).

De la ce vârstă se pot face proceduri de estetică dentară?

De obicei problemele de estetică apar odată cu înaintarea în vârstă. Sunt destul de rare situațiile în care pacienți tineri și foarte tineri au nevoie sau cer asemenea intervenții. Dar cum, de exemplu, traumatismele sau accidentele pot apărea la orice vârstă, nu prea are importanță când începi asemenea proceduri. Deciziile de a interveni vor fi luate în funcție de cazul concret și vârsta la care se află pacientul. Dacă vorbim de dinți strâmbi și dizarmonie facială, e bine chiar să intervenim când pacientul este mai tânăr.

Ce trebuie făcut?

În primul rând, trebuie să te prezinți la medic. În urma consultului, medicul este cel care va decide ce și dacă e nevoie de intervenție. Primul pas este verificarea stării de sănătate a danturii și rezolvarea problemelor existente. Sunt verificați dinții, gingiile, osatura, ocluzia. Apoi se vor face toate tratamentele necesare, de la plombe până la aparate dentare de îndreptare a dinților acolo unde este cazul. Toate lucrările de estetică dentară se adresează, în general, întregii danturi și de aceea este extrem de important ca înainte de orice dantura să fie sănătoasă.

Apasă pe casetele de mai jos pentru a vedea informațiile care te interesează.