Stomatologie pentru copii (PEDODONȚIE)

Stomatologia pentru copii poartă denumirea de PEDODONȚIE. Când vorbim despre copii, vorbim despre problemele și prevenția îmbolnăvirii dinților de lapte, dar și a dinților permanenți care nu au ajuns la vârsta adultă.

Dentiția temporară este formată din 20 dinți, 10 superiori și 10 inferiori. Primii apar în jurul vârstei de 6 luni și ultimii după vârsta de 2 ani, dentiția completă finalizându-se în jurul vârstei de 2 ani și jumătate. Procesul de înlocuire a dinților temporari cu cei permanenți începe, în general, la 6 ani și se finalizează la 12-13 ani.


Dinții temporari trebuie să stea pe arcadă cât mai mult timp și de aceea este important ca dintele să păstreze nu doar rădăcina, ci și nervul până la începerea procesului de erupție a dentiției permanente. Nervul participă la resorbția dinților temporari și fără el erupția dinților permanenți se poate complica.

Dinții de lapte vor ghida apariția dinților permanenți, susțin formarea optimă a oaselor maxilare, de ei depinde, ca și la adult, masticația corectă. De asemenea, pot influența vorbirea.

Etapa între 6 și 12 ani, atunci când încep să apară dinții permanenți, dar încă sunt prezenți și dinți de lapte (DENTIȚIA MIXTĂ) este una sensibilă și extrem de importantă pentru dezvoltarea ulterioară a aparatului dento-maxilar. Acum pot apărea anomalii de creștere sau de poziționare. Dentistul poate corecta asemenea probleme cu ușurință în această perioadă, mai greu după ce dentiția permanentă este complet dezvoltată.

Prevenția

Cariile dinților de lapte pot avea complicații mult mai mari decât cele dezvoltate pe un dinte definitiv. Prevenția este foarte importantă în această perioadă și copilul trebuie adus la control încă de când apar primii dinți, ca să nu spun chiar de la primul. Dentistul poate verifica nu doar eventuale carii incipiente, ci și probleme de dezvoltare a aparatului dento-maxilar.
Este important să mergi cu copilul la dentist înainte să aibă probleme. În felul acesta îl obișnuiești cu cabinetul și cu medicul și te asiguri că lucrurile evoluează corect. Copilului nu îi va fi teamă să meargă la dentist dacă primele sale experiențe sunt plăcute și nedureroase. Ia-l cu tine când mergi pentru un tratament al tău, lasă-l să se familiarizeze cu locul, cu ce se întâmplă acolo, primele controale se fac „în joacă”. Și dacă apar probleme le vei putea ști din timp și se pot rezolva fără complicații. Înainte ca durerea să apară, caria se dezvoltă destul de mult. Înainte să fie vizibilă cu ochiul liber la fel. O carie în fază incipientă poate fi văzută doar în cabinetul dentistului. Alege un dentist cu care copilul să se simtă confortabil, care să știe să se apropie de copil și să facă din vizita la medic o experință pe care copilul să o caute. În felul acesta te asiguri de succesul oricărei proceduri medicale pe care o avea de făcut și de dezvoltarea armonioasă a întregului aparat dento-maxilar.