Tratamentele dentare (terapia odontală)

În limbajul medical, terapia odontală reprezintă acele tratamente obișnuite care nu mai sunt de mult un secret pentru nimeni: tratamentul cariei și plombarea dintelui.

Caria dentară

Tratamentul cariei dentare este primul pas în restabilirea stării de sănătate a danturii, dar și în realizarea oricărei intervenții de estetică a zâmbetului. Caria dentară nu este altceva decât o leziune care afectează țesuturile dure ale dintelui. În faza incipientă, caria dentară se poate vedea doar în cabinetul de stomatologie, de aceea consultul de profilaxie este atât de important. Când ajunge să se vadă cu ochiul liber produce deja durere și este posibil ca tratamentul să fie cu mult mai complex și complicat decât ar fi cazul.

Obturațiile dentare (plombele)

Tratamentul cariei dentare înseamnă nu doar îndepărtarea țesuturilor dentare afectate, ci și protecția țesuturilor sănătoase și reconstrucția dintelui (plomba) atunci când a fost distrusă o mare parte din dinte. Cazurile nerezolvate și foarte avansate pot conduce la probleme mai grave și pot determina inclusiv extracția dintelui.

Plomba dentară reprezintă plasarea unei substanțe speciale (amalgam, ciment dentar sau materiale compozite) pentru a reconstrui dintele, ajutându-l astfel să își recapete atât forma, cât și funcțiile. Amalgamul (alcătuit din aliaje de metale: argint, staniu şi mercur) este o soluție învechită, dar se regăsește încă printre substanțele folosite în unele cabinete medicale. Cimenturile speciale și materialele compozite au devenit, însă, astăzi, cu mult mai des folosite. Nu doar pentru că au un rol estetic accentuat, având nuanțe foarte apropiate de culoarea inițială a dinților, dar asigură dintelui o mai lungă durată de viață.

Cauze, simptome, prevenție

Cea mai frecventă cauză pentru apariția cariei dentare este placa bacteriană care nu poate fi înlăturată în timpul periajului zilnic. Alte cauze sunt, însă: stresul, fumatul, consumul de alcool sau băuturi ce conțin coloranți, dieta dezechilibrata.

Simptomele apar după ce caria a avansat destul de mult, primele semne de îmbolnăvire dentară fiind respirația urât mirositoare și petele colorate vizibile pe dinți. Ulterior apare o ușoară sensibilitate la consumul de mâncăruri și băuturi (dulce, rece, fierbinte), care va crește progresiv în timp până la a nu mai putea să mâncăm/bem anumite categorii de alimente/băuturi. Dacă nu se intervine în timpul acestor faze, caria ajunge într-o fază acută și se instalează durerea. Pot apărea abcese sau infecții care nu se văd inițial cu ochiul liber.

Ideal este ca pacientul să se prezinte în cabinetul stomatologic înainte să vadă primele semne. Vizita de „control” la medicul dentist, făcută de 2 ori pe an, poate preveni cam orice problemă dentară. Intervenția într-o fază incipientă poate salva o situație care altfel ar putea deveni destul de dramatică. Complicațiile amânării tratamentului pot fi multiple, de la pierderea dinților până la situații grave care se extind dincolo de zona dentară. Problemele dinților pot afecta alte organe, începând cu sinusurile și terminând cu inima.

Respectarea igienei orale este esențială, dacă se poate periajul dentar ar trebui să fie făcut după fiecare masă sau cel puțin de 2 ori pe zi. De asemenea, folosirea aței dentare de fiecare dată când mâncăm ceva. Periajul dentar profesional, făcut în cabinetul medicului, este o altă metodă de prevenție. Oricât de bine am reuși să ne spălăm singuri acasă, periajul dentar profesionist este necesar.

Respectarea igienei orale este esențială. Atunci când este posibil, periajul dentar ar trebui să fie făcut după fiecare masă. Dacă nu, de cel puțin 2 ori pe zi.
De asemenea, folosirea aței dentare de fiecare dată când mâncăm ceva.
Periajul dentar profesional, făcut în cabinetul medicului, este o altă metodă de prevenție. Oricât de bine am reuși să ne spălăm singuri acasă, periajul dentar profesional este necesar la intervale de timp mai scurte sau mai lungi, în funcție de nevoile pacientului.